« Til besøgsoversigt

Vi besøger Leif som arbejder frivilligt i Haveselskabet

Hvid staudeklematis - recta


Tekst og foto: Rikke Kryger

24.10.2018 - Sponsoreret artikel


Som frivillig i Haveselskabet møder du nye mennesker og får måske nye venner for livet. Du kan gøre noget godt for andre og være med til at gøre en forskel. Du kan tilbringe tid sammen med andre, som deler den samme haveglæde og interesse for planter og haven. Jeg har besøgt Leif, som har valgt at arbejde som frivillig i Haveselskabet og set hans have og hørt om hans spændende planter.


rhododendron med blå blomster

Tidligt blomstrende rhododendron med blå blomster


Jeg selv startede mellemhaver.dk for udbrede tanken om at dele og genbruge i stedet for at smide væk. For dig kan noget være have- og planteaffald og besvær, men for andre kan det være noget de ønsker sig og drømmer om i deres have. Jeg får rigtig mange dejlige tilbagemeldinger fra brugere på mellemhaver.dk og det er skønt at arbejde med noget, som skaber værdi og som kan være med til at gøre en forskel. 


Nogle vælger at arbejde frivilligt i foreninger. Det kan f.eks. være i forbindelse med idræt, uddannelse, integration, nødhjælp, ældre, besøgsven og meget mere.


bregner

Bregner fra Leifs have. 'Dryopteris affinis', halvstedsegrøn bregne, som bliver op til 80 cm.


Når du hjælper andre, er det er ikke kun dem du hjælper, som får noget ud af det. Det kan også være med til at give værdi i dit eget liv og du får meget igen. Du møder nye mennesker og får måske venner for livet.


Kig indenfor i Leifs have og hør om hvorfor han har valgt at arbejde som frivillig i Haveselskabet


Jeg har besøgt Leif som har valgt at arbejde som frivillig i Haveselskabet i Aarhus Kredsen. Billederne du kan se i artiklen er fra Leifs egen have.


Leif gik på pension sidste år. Han har arbejdet indenfor for havebranchen i mange år og derfor var det et oplagt valg for ham, at bruge noget af sin fritid et sted, hvor hans erfaring og interesse for planter kan bruges.


Hortensia annabelle

Leif sammen med hans flotte Hortensia 'Annabelle'


Hortensia annabelle

Hortensia 'Annabelle'


Paradisæbler

Paradisæbler, som får smukke hvide blomster i foråret


Hans planteinteresse startede, da han blev ansat i FDB blomsterindkøb, hvor han arbejdede med indkøb af snitblomster, stue- og haveplanter.


Efterfølgende blev han ansat i GASA i Aarhus og endte med at blive selvstændig med eget firma. En salgs- og udstillingsvirksomhed, hvor opgaven var at promovere en snes gartnerier og planteskolers planter overfor engros salgsselskaber og planteeksportører.


Han har fået et bredt plantekendskab og et stort netværk indenfor plantebranchen og det kan han bruge som frivillig i Haveselskabet.


Dahlia

Høstanemone - Anemone hupehensis var. japonica 'Prinz Heinrich'


En af grundene til at Leif har valgt at blive frivillig er blandt andet på grund af det sociale aspekt. Det er dejligt at mødes med andre, som deler den samme glæde ved haven.


Leif har ikke arbejdet så længe som frivillig i Haveselskabet, da han først startede sidst år, men han har blandt andet været med til at komme med idéer, planlægge arrangementer, opdatere hjemmesiden og facebooksiden, hjælpe med til arrangementer m.v.


Forskellige niveauer i haven


En af de ting som Leif gerne vil sætte mere fokus på er, at Aarhus er en by med mange unge mennesker, som måske ikke har have endnu, men har byhaver, fælleshaver, altanhaver og stueplanter.


Så fremover håber han på, at der bliver lavet flere spændende arrangementer for alle både de unge og ældre, så erfaringer og viden kan deles.


Pileurt

Pileurt


Leif kendte ikke andre i Haveselskabet i Aarhus kredsen, men Leif har været medlem af Haveselskabet i 30 år og været glad for at modtage havemagasinet "Haven" i alle årene og efter at have deltaget i et møde hos Haveselskabet i Aarhus kredsen, valgte han at blive en del af bestyrelsen.


Leif er vild med at være på plante- og haveudstillinger både i Danmark og i udlandet. Leifs favoritter er Bundesgartenschau i Tyskland og Plantarium i Holland. Her får han masser af plante- og haveinspiration. Desuden er  Trädgårdsonsdag på SVT1 med Pernilla Månson og ikke mindst Tareg Taylor samt  Monty Don og  Alan Titchmarsh fra BBC Gardeners World hans favoritter når TV’et tændes og der skal vælges serier. 


Zinnia elegans dahlia

Zinnia elegans dahlia - købt på plantemarked.


Hvid løvemund

Hvid Løvemund - købt på plantemarked


Det er altid spændende at besøge haver du ikke kender. Du ved aldrig hvad du kan forvente, men ofte passer havestilen altid med personerne bag.


Japansk løn

Japansk løn


Dobbelt syrisk rose

Hvid dobbelt syrisk rose


Leifs egen have afspejler også Leifs store kendskab til planter og han kan nærmest remse alle planternes navne op på latin. Det har været praktisk og godt for Leif at kende de latinske navne, når han er kommet rundt i andre lande, hvor planter nogle gange har lidt sjove navne på landets eget sprog.


Haveindretning


Lilla fjerblomst


Lilla fjerblomst 'Scaevola aemula'


Lilla fjerblomst


Hvid pragtkærte

Hvid pragtkærte 'Gaura lindheimerii'


Haven så helt anderledes ud, da Leif og hans kone købte huset og haven i år 1982, så de har i løbet af årene selv sat deres præg på haven.


Nogle af planterne i Leifs have er fra hans tid i plantebranchen, andre er købt udlandet, nogle har han haft med fra hans tidligere have og nogle er udplantningsplanter fra plantemarkeder i Danmark.


Mini petunia

Mini petunia - Calibrachoa hybrid 'Chameleon Blueberry Scone'. Planten har Leif købt hos hans gartnerven Jens på Gartneriet Landstedet på Fyn.


Leif er vild med Hosta og han har mange forskellige slags i haven.


Hosta blade


Katteurt og hosta

Blå katteurt sammen med hostaKugleformet krysantemum


Kugleformet krysantemum med en lille historie til. Planterne blev købt i efteråret 2017, de overvintrede udendørs i krukken og blev pudset af og plantet i en større krukke i foråret 2018. Altså genbrugsplanter!


Kugleformet krysantemum


Lilla asters

Staude asters - Aster lateriflorus 'Lady in Black' 


Hvide asters

Hvide staude asters - Asters Novi – belgi ’White Ladies’


Gul staude solsikke

Gul staude solsikke


Lilla liriope

Liriope muscari 'Ingwersen'


Lilla liriope

Parykbusk


En af Leifs favoritblomster i haven er den smukke staudeklematis med hvide perlemorsagtige blomster. Når solen skinner, ser de næsten hvide ud, men de har et svagt lyselilla skær.


Hvid staude klematis recta


Hvid staude klematis recta

Hvid staudeklematis 'Recta'


Leif har også lavet køkkenhave i højbede, hvor han blandt andet dyrker squash, blegselleri, vinterporrer, sølvbeder, bønner, selleri og rødbeder. 


Rødbeder


Det har været rigtig hyggeligt og spændende at besøge Leif og jeg tror også, at Leifs have er rigtig smuk om foråret, hvor de japanske kirsebærtræer og de forårsblomstrende buske springer ud.Haveselskabet er en landsdækkende non-profit forening for alle der dyrker haveglæden. Foreningen består idag af ca. 30.000 medlemmer.

Læs mere om Haveselskabet her »


« Til besøgsoversigt

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Diy
Haveinspiration