« Til besøgsoversigt

I Birgitte og Erlings have er der planter fra 3 generationer og en hjemmelavet ildrød hæk

Hjemmelavet ildrød hæk


Tekst og foto: Rikke Kryger

27-06-2017 - siden indeholder annoncelinks

Næsten alle haver har en historie og hos Birgitte og Erling finder du gamle planter og blomster fra 3 generationer. Birgitte har arvet flere planter fra sin mors og farmors haver, som hun har plantet i sin egen have.


Måske nogle af planterne vil følge med Birgitte og Erlings børn, når de engang får deres egen have, så planternes historier kan føres videre.


Birgitte og Erlings have


Planter vækker ofte minder og forskellige
 dufte kan vække minder om en bestemt have. Jeg kan selv huske at der hang duftende tørrede blomster flere steder i min bedstemors hus, som hun brugte til at lave kranse af. Alt fra mormor-tiden er ret populær for tiden, så mon ikke vi kommer til at se meget mere til tørrede kranse igen.


Planter fra 3 generationer


I haven står der et gammel hjortetakstræ fra Birgittes farmors have. Den er smuk med flotte blade og røde frugter, når de modner. Birgitte fik et lille skud og nu er det blevet et fint træ. En gammel hortensia, som har vokset sig stor og frodig med hvide blomster og forskellige stauder står rundt omkring i bedene, som også stammer fra Birgittes mors og farmors haver.


Hvide blomster


Blomster i haven


Når man kører op ad vejen, hvor Birgitte og Erling bor, får man øje på en kæmpestor blodbøg med smukke mørkerøde blade. Her bor Erling og Birgitte med deres to børn. Det er fascinerende med så store træer i et villakvarter.


Stor blodbøg


Inde i haven genkender man de mørkerøde blade, men denne gang er det ikke et træ, men i stedet for ser man en ildrød hæk. Birgitte fortæller, at de selv har lavet hækken udfra skud, der er kommet op ved siden af det store træ. Ret sjovt at man kan lave en rød hæk selv, hvis man har en blodbøg i haven et andet sted. Hækken står rigtig flot, hvor den er igang med at sætte nye skud, så det nærmest ligner en hæk med "ild" i. Man vil kunne skabe et rødt haverum og hækken vil stå flot sammen med f.eks. græsser, hosta og andet.


Ildrød bøgehæk


Blodbøg


Haven ligger lige ved siden af John Fitzpatricks have og var oprindeligt en gammel æblehave, inden den blev udstykket til en parcelhusgrund. Der findes stadigvæk nogle af de gamle oprindelige æbletræer, som blomstrer smukt i foråret og giver skønne saftige æbler om efteråret. Birgitte og Erling vil gerne bevare havens historie og har planer om at plante flere æbletræer i haven.


Hyggelig have


Bunddække i haven


For Birgitte og Erling er det vigtigt, at haven er nem passe, så de har plantet forskellige stauder i haven, som blomstrer på forskellige tider af året og som "næsten" passer sig selv, da de kommer igen år efter år.


Flotte træstammer


I haven findes der to store træstubbe, som bruges som trappetrin ind til huset. De bruger dem også til at sidde på. Det er en god idé at bruge nogle af naturens egne materialer i haven. Birgitte har fået dem fra sin søsters have, da de havde en masse træ i overskud.


Krukker i haven


Birgitte er oprindeligt uddannet på Designskolen i Kolding, hvor hun gik på tekstil-linien. Birgitte har altid godt kunnet lide keramik og rundt omkring i haven, står der store lerkrukker.


Rød dør i haven


I haven findes en fin gammel rød dør, som nok stammer fra den oprindelige æblehave, hvor der vokser en fin tobakspibeplante.

Birgitte og Erling kan godt lide naturmaterialer i haven og har flere sten og marksten liggende. Der gror mos på nogle af stenene, som er med til at give lidt skovstemning og en naturlig have.


Sten i haven


Sten til pynt i haven


Hyggelig have


Det var rigtig hyggeligt at besøge og se Birgitte og Erlings have med deres imponerende hjemmelavede ildrøde hæk. Skønt at se at planter kan blive bevaret igennem flere generationer.


Se John Fitzpatricks hemmelige have her » 


Køb hæk her »


Køb hortensia her »


Køb Stauder her »


Find gratis og billige frø, planter og haveting på mellemhaver.dk »

« Til besøgsoversigt

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Diy
Haveinspiration