« Til besøgsoversigt

Christinero - et lille eventyrligt haveanlæg

Haveanlægget Christinero


Tekst og foto: Rikke Kryger

Lidt sydvest for Christiansfeld ligger der et eventyrligt lille haveanlæg. Det første man ser er et træskilt, hvor der står "Christinero" og en hvidmalet låge. Normalt ser man ikke en hvidmalet låge foran en indgang til skoven, så man er lidt spændt på, hvad der venter indenfor lågen.


Indgang til Christinero


Christinero var oprindeligt et anlagt romantisk haveanlæg med lysthuse, hytter med dukker, en pavillion og damme med springvand. I haveanlægget er der plantet specielle træer, som har vokset sig store og nogle er væltet i stormen. Man fornemmer en dejlig ro og en utrolig smuk natur med vandkanaler.


Haven Christinero


I 1700 tallet blev haveanlægget anlagt af kammerherreinden Christina Fridericia von Holstein (1741-1812) og blev fredet i 1945. Noget af det første man ser er en vandkanal, hvor træerne spejler sig og to damme og springvand i midten.


Springvand i Christinero


Midt inde i skoven dukker en hvid pavillion op, som Christina kaldte "Mine tanker". Fra den går små skovstier med 
smukt lysindfald, skygger fra træerne og et fint kig ud til en endnu en hvid låge.


Pavillion i Christinero


Sti i haven


Fra den anden sti kommer vi hen til kapellet, hvor Christina selv er blevet begravet i højen beklædt med efeu.


Kapel i Christinero


Christinero


Christinero


Christina var kendt for at være god mod de dårligst stillede borgere i byen og på egnen og brugte meget tid og penge på at hjælpe dem. Stedet blev brugt til at være sammen gæster eller til at fordybe sig og slappe af.

Oprindeligt var det en romantisk anlagt have, men med tiden blevet en mere naturlig skovhave. Haven bærer præg af stormen i 1999 og flere af de sjældne træer, som er blevet plantet er desværre gået til. Haveanlægget er blevet restaureret og der er plantet nye træer, men der ligger stadigvæk væltede træer rundt omkring, så man stadigvæk kan se at haven var ramt af stormen.

Træerne er fascinerende store og specielle og i stedet for at se ænder, der svømmer rundt i dammene, ser vi skrubtudser, svampe og flotte skyggespil fra træerne på denne skønne solskinsdag.


Svampe i haven


Det kan helt klart anbefales at besøge stedet, hvis du kommer forbi Christiansfeld i Sønderjylland.« Til besøgsoversigt

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Diy
Haveinspiration