« Til besøgsoversigt

Anne Smiths have i Ærøskøbing

Anne Smiths have i Ærøskøbing


Tekst og foto: Rikke Kryger

Annes skønne molehave ligger i Ærøskøbing på Ærø. Haven har smukke træer, bugtede stier og fantastisk havudsigt.


Når man slentrer en tur langs molen i Ærøskøbing og nyder den smukke udsigt til havet, dukker der små eventyrlige haver frem. Hver især er de indrettet forskelligt, nogle har bibeholdt stilen fra da haverne blev anlagt, andre har fået tilføjet køkkenhaver og nogle er meget romantiske med et stort blomsterflor. Man kan også finde stramme arkitektoniske linier og store figentræer blandt de mange haver. Mellemhaver har været så heldige at få lov til at besøge Anne Smith og se hendes skønne have.


Anne er pensioneret organist og kunstner og bor hele året på Ærø. Hun nyder den smukke udsigt og selvom hun er svagtseende, går hun flere gange dagligt ture med sin hund "Lucky" og nyder sin have. Sammen med Anne keder man sig ikke. Hun fortæller stolt og varmt om sin have og livet på øen. Da hun i sin tid fik job på øen som organist i Ærøskøbing kirke ville hun samtidig realisere sin drøm om at skabe sin egen have. Til dette fik hun hjælp af den lokale arkitekt og graveren fra kirken og sammen fik de skabt Annes fine lille fristed.


Flot have i Ærøskøbing


Selvom haven ikke er så stor, er der lagt vægt på at skabe små haverum, fine stier og små detaljer fra naturen. Det der først springer i øjnene er det utrolig smukke træ. Ja faktisk har hun to af dem. Det har lysegrønne blade om sommeren og fremstår med japansk ynde. Jeg har ofte beundret det, når jeg er gået forbi. Anne fortæller, at det bliver lysende gult om efteråret og skulle også være utrolig smukt på denne årstid. Træet hedder "Gul tretorn Sunburst". Nedenfor træet strømmer den dejligste duft af lavendler frem.


Have i Ærøskøbing


Da Anne skulle vælge belægning til de små stier, blev hun rådet til at vælge en hårdt brændt sten i mørke farvenuancer, så buske, planter, blomster og træer vil skabe kontrast og stå flot og tydeligt frem, mens stenene ville skabe ro i haven. Stenene blev købt i Tyskland og Anne fortæller at de kan holde evigt. For at skabe harmoni i haven blev stenene lagt udfra en cirkulær form, som er med til at gøre haven mere harmonisk og ikke så kantet. For Anne er det vigtigt at haven næsten passer sig selv. Den skal ikke føles som en sur pligt, men man skal nyde at være i haven. Hun synes også, at det er fint, at man ikke fjerner alt ukrudt, det må også gerne se lidt "vildt" og naturligt ud, ellers bliver det hele for pænt. Man kan så også være heldig, at der så dukker nye planter frem f.eks. lidt skovjordbær imellem bregner og løvefod. Omkring træet har hun valgt pigsten, som også får lov til at være omgivet med græs og hvad der ellers kommer op.


Smuk have i Ærøskøbing


Hyggelige stier, et stort gammelt træ og små haverum.


Have


Have i Ærøskøbing


Anne Smiths have


I Annes have kan man også finde små fine deltaljer. Det kan være en stor sten, som man kan sidde på og få et andet kig udover haven, eller et sneglehus, som er udskåret af samme stykke træ, som stolpen til terrassen. Det er skønt at mærke en stor gæstfrihed og åbenhed. Vi kommer helt sikkert og besøger Anne og hendes have igen.Find gratis og billige frø, blomster og planter på mellemhaver.dk »


« Til besøgsoversigt

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Diy
Haveinspiration