« Til Tips og inspiration oversigt

Sådan samler du frø fra Voksurt

Sådan samler du frø fra voksurt


Foto og tekst: Rikke Kryger

Det er nemt at samle frø fra Voksurt. Her får du en lille guide til, hvordan du gør. Voksurt er en lidt overset plante i haven, men den er ved at blive mere populær. Planten dyrkes som sommerblomst og bierne elsker den. Voksurt kan også bruges i buketter, hvis du har mange planter.


Det er sjovt at samle frø i haven. Når du først er kommet igang, finder du ud af, at der er rigtig mange blomster og planter du kan samle frø af. Flere har spurgt mig, hvordan du kan se om et frø er modent, hvor sidder frøene og hvornår du skal samle frø. Det er lidt forskelligt fra plante til plante, så jeg vil løbende lægge forskellige eksempler ind på inspirationssiden med guides til, hvordan du samler frø fra forskellige blomster og planter. Du kan også finde guides under vores gør det selv sider ».


Vi var så heldige at få frø af Voksurt foræret af Pia Nielsen, som vi kunne forære væk til andre brugere på mellemhaver.dk. Jeg prøvede også selv at forspire nogle, som efterfølgende blev plantet i krukker og såede også nogle frø direkte i mit højbed. Voksurt er utrolig fine og kan såes både i bede og i krukker. De blomstrer med en fin mørklilla farve og bladene kan skifte farve afhængigt at vejret og tidspunkt på dagen. De kan forspires fra indenfor fra marts måned. (Bemærk de kan godt være lidt længe om at spire).Se mere om forspiring, prikling, ompotning og udplantning her »Voksurt med hvide frø

Voksurt med hvidt frø


Blomsterne sidder i små klaser og man skal ikke klippe blomsterne af, da de afløser hinanden og man vil komme til at klippe nye blomster af. Når blomsten er "visnet" falder den selv af og der hvor blomsten har siddet, kommer et hvidt frø frem.


Voksurt med sorte frø

Voksurt med sorte frø


Det er meget vigtigt ikke at plukke frøet før det er modent, men lade det blive på planten, indtil det er helt sort og modent. Hvornår er frøet modent?  Det er det, når frøet falder af - helt af sig selv. Eller man meget nemt kan plukke frøet af det grønne, så det slipper af sig selv. Du kan ryste planten let, så falder de modne frø nemt af. Frøene modnes løbende, så hold øje med planten.


Saml frø fra voksurt

Voksurt - her har frøet siddet


Når frøene er faldet af, kan de selvså sig i haven.


Sådan høster du voksurt frø


1. Høst modne voksurt frø på en tørvejrsdag.

2. Tør dem indendørs i en uges tid, til de er helt tørre.

3. Pak dem i kaffefilterposer, små kuverter eller papirsposer.

4. Opbevar dem tørt og mørkt.

5. Husk at skrive navn på posen, da du godt kan glemme, hvad det er for nogle frø, du har gemt, når du finder dem frem til næste år.


Saml frø fra voksurt

Voksurt - sorte modne frø


God fornøjelse.Find gratis frø, stueplanter og planter på mellemhaver.dk »


Saml frø af planten hjulkrone »


Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi besøger
Diy