« Til Tips og inspiration oversigt

Sådan samler du frø fra Voksurt

Sådan samler du frø fra voksurt


Foto og tekst: Rikke Kryger

Det er nemt at samle frø fra Voksurt. Her får du en lille guide til, hvordan du gør.

Det er sjovt at samle frø i haven. Når du først er kommet igang, finder du ud af, at der er rigtig mange blomster og planter man kan samle frø af. Flere har spurgt mig, hvordan man kan se om et frø er modent, hvor sidder frøene og hvornår man skal samle frø. Det er lidt forskelligt fra plante til plante, så jeg vil løbende lægge forskellige eksempler ind på inspirationssiden med guides til, hvordan du samler frø fra forskellige blomster og planter.

Mellemhaver.dk var så heldige at få frø af Voksurt foræret af Pia Nielsen. De fleste er blevet foræret væk i vores facebook konkurrencer, men jeg prøvede også selv at så lidt i min egen have. Voksurt er utrolig fine og kan såes både i bede og i krukker. De blomstrer med en fin mørklilla farve og bladene kan skifte farve afhængigt at vejret og tidspunkt på dagen.


Voksurt med hvide frø


Voksurt med hvidt frø

Blomsterne sidder i små klaser og man skal ikke klippe blomsterne af, da de afløser hinanden og man vil komme til at klippe nye blomster af. Når blomsten er "visnet" falder den selv af og der hvor blomsten har siddet, kommer et hvidt frø frem.


Voksurt med sorte frø


Voksurt med sorte frø

Det er meget vigtigt ikke at plukke frøet nu, men lade det blive på planten, indtil det er helt sort og modent. Hvornår er frøet modent?  Det er det, når det falder af - helt af sig selv. Eller man meget nemt kan plukke det af det grønne, så det slipper af sig selv. Du kan ryste planten let, så falder de modne frø nemt af.


Saml frø fra voksurt


Voksurt - her har frøet siddet

Når frøene er faldet af, kan de selvså sig i haven eller du kan samle dem op og tørre dem.


1. Høst modne frø
2. Tør dem indendørs i nogle dage, til de er helt tørre.
3. Pak dem i kaffefilterposer, små kuverter eller andet.
4. Opbevar dem tørt og mørkt.
5. Husk at skrive navn på posen, da man godt kan glemme, hvad det er for nogle frø, man har gemt, når man finder dem frem til næste år.


Frø fra voksurt


Voksurt - sorte modne frø

Frøene er forholdsvis dyre i indkøb, så her kan du meget nemt og gratis samle en masse frø. Dem du ikke selv bruger, kan du forære væk eller bytte dig til nogle andre spændende frø.


Find gratis frø, stueplanter og planter på mellemhaver.dk »Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi bes�ger
Diy