« Til Tips og inspiration oversigt

Oversigt over hvilken jord skal du bruge til forspiring, krukker, højbede, roser og køkkenhaven

Jordtyper - forspiring basilikum - mellemhaver.dk


Tekst og foto: Rikke Kryger

05.04.2017 - Siden indholdeholder annoncelinks


Hvis du er i tvivl om, hvilke typer jord eller muld du skal bruge til forspiring, krukker, højbede, staudebede, surbundsplanter, roser, hæk m.m., får du her en oversigt over de forskellige jordtyper.


Måske kender du det, at du kører ud for at købe plantejord, men du er ikke helt er klar over forskellen på f.eks. krukkemuld, plantesække og surbundsjord. 


Samtidig bruger du en masse tid på at hente og købe jord og måske har du ingen bil, hvilket kan gøre det ret besværligt. Du kan flere steder på nettet købe jord og få det leveret. Du kan i ro og mag finde den jord, du skal bruge, og spare tiden og slæbet ved at få det leveret direkte til din adresse.Så- og priklejord til forspiring:


Til forspiring af f.eks. chiliplanter, tomatplanter, krydderurter og sommerblomster bruger jeg så- og priklejord. Jeg bruger også så-og priklejord, når jeg laver nye stiklinger af f.eks. pelagonier. Så- og priklejord er uden ukrudt og tilpasset, så små spirer ikke bliver brændt af, da jorden har et lavt indhold af næringsstoffer.


Jordtyper - forspiring tomater - mellemhaver.dk


Jordtyper - pelargoniestiklinger - mellemhaver.dk


Jordtyper - tallerkensmækker - mellemhaver.dk


Køb så- og priklejord her »Pottemuld til krukker:


Når du planter i krukker, er det vigtigt, at der er dræn i bunden og gerne hul i krukken, så vandet kan løbe fra. Jeg bruger pottemuld og ofte lecakugler i bunden, så rødderne kan ånde, og planterne får gode vækstbetingelser. Lecakuglerne kan du genbruge år for år.


Husk at tjekke om jorden skal bruges indenfor eller udenfor. Hvis du bruger jord beregnet til udendørsbrug, kan der forekomme små fluer, da der kan være brugt ny-komposteret organisk gødning.


pottemuld - krukker - mellemhaver.dk


pottemuld - krukker - mellemhaver.dk


Køb pottemuld og lecakugler til dine krukker her » 
Højbedsmuld til højbede:


Jord til højbede kræver meget næring. Derfor er det en god idé at bruge højbedsmuld, som er porøs, næringsrig og nem at arbejde med. Højbedsmuld kan tilbageholde vand, så drænet ikke er for kraftigt og vandet løber for hurtigt igennem.


højbedsmuld - højbede - mellemhaver.dk


Køb højbedsmuld her » 
Jord til staudebede:


Jorden, hvor du har eller gerne vil placerer dine stauder, skal gerne være porøs og nem at arbejde med. I min forhave har jeg en ret leret jord, som holder godt på vandet. Tilgengæld er jorden ret vanskelig at arbejde med og hvor planterne kan have svært ved at trives. I en leret jord kan du blande jordforbedring i den eksisterende jord. Jordforbedring kan også bruges som gødning i staudebedene. Det skal lægges i et lag på 2-3 cm. 


I vores baghave har jeg en lidt skovbundsagtig jord, hvor der er gode vækstbetingelser fra blade, regnorme m.v. Jorden er ret fugtig, så det er ikke alle planter og stauder, der trives der. Husk kun at gøde i foråret og evt. efteråret, så du ikke får for meget bladvækst i stedet for blomster. Hvis du ønsker surbundsplanter i dit staudebed, skal du bruge surbundsjord. (Læs mere om surbundsjord længere nede på siden).


jordforbedring - stauder - mellemhaver.dk


Køb jordforbedring her »
Køkkenhavemuld til køkkenhaven:


For at give dine grøntsager gode vækstbetingelser kan du bruge køkkenhavemuld, hestegødning eller jordforbedring.


køkkenhavemuld - køkkenhaven - salat - mellemhaver.dk


køkkenhavemuld - køkkenhaven - bønner - mellemhaver.dk


køkkenhavemuld - køkkenhaven - lilla grønkål - mellemhaver.dk


Køb køkkenhavemuld her »

Køb jordforbedring og hestegødning her »Plantesække til tomatplanter og kapillærkasser:


Ønsker du at dyrke f.eks. tomatplanter, kan du købe plantesække, som også kan bruges i kapilærkasser. Plantesækkene fra Champost skal ikke tilsættes flydende gødning. De indeholder nok til 3 måneder. Det anbefales at drivhusvækster ikke bliver gødet efter august måned, fordi det hindrer modningen af de frugter der er på planterne.


Plantesække - tomatplanter - mellemhaver.dk


Køb plantesække her »
Rosenjord til roser:


Jeg har ikke selv roser i haven, men min mor og mine naboer har store flotte roser i deres haver. For at give dine roser gode vækstvilkår kan du vælge rosenjord, når du planter nye roser eller de trænger til ny jord. Roser vokser bedst, når jorden er porøs, næringsrig og kan holde på fugtigheden.


rosenjord - lyserøde roser - mellemhaver.dk


Køb rosenjord her »
Hækmuld til nyplantning af hæk:


Skal du plante ny hæk, skal du vælge en jord som er porøs og næringsrig, og som holder godt på fugtigheden. Jordstrukturen skal kunne give luft til rødderne, så de kan ånde.


hækmuld - hæk - mellemhaver.dk


Køb hækmuld her »
Surbundsjord til f.eks. rhododendron, blåbær og hortensia:


Surbundsplanter kræver jord med en lav ph-værdi for at trives og vokse. Planterne skal gerne plantes et sted med halvskygge. Surbundsplanter kan blandt være rhododendron, blåbær, lyng, hortensia, azalea, tyttebær, primula, hosta, astibler og bregner.


surbundsjord - rhododendron - mellemhaver.dk


surbundsjord - hosta - mellemhaver.dk


Køb surbundsjord her »
Bæredygtig jord:


Bæredygtig jord kan bruges i hele haven eller i krukker og kan også bruges til jordforbedring. Der er brugt 100% genanvendelige og organiske materialer, og der er tilsat naturgødning.


bæredygtig jord - tomatplanter - mellemhaver


Køb bæredygtig jord her »
Havemuld til økologisk dyrkning:


Hvis du ønsker at dyrke planter, blomster, grøntsager m.m. økologisk, kan du vælge GreenBio havemuld, som er godkendt til økologisk dyrkning ved Miljø og Fødevareministeriet.


Økologisk havemuld - mellemhaver.dk


Køb økologisk havemuld her »
Naturgødning til brug til alle havens planter:


Naturgødning er lugtfri, en organisk gødning, som er fremstillet af husdyrgødning og plantefibre. Det er biologisk fremstillet, uden fyld- og tilsætningsstoffer og fri for spagnum. Naturgødningen kan anvendes forår, sommer eller efterår. 


Naturgødning - køkkenhaven - mellemhaver.dk


Køb naturgødning her »Få inspiration til et blomstrende staudebed som blomstrer hele året »


Find gratis og billige frø, blomster og planter på mellemhaver.dk »


Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi besøger
Diy