« Til Tips og inspiration oversigt

Læs om havetrends for 2016

Foto og tekst: Rikke Kryger

Vi har læst om havetrends i England og USA for 2016 og samlet en lille oversigt over dem til dig her. Du kan blandt andet læse om hvilke farver, der hitter i år og hvad der er særlig fokus på. Lad dig inspirere eller vælg noget du godt selv kan lide i haven.


1. Monochrom farvepalette. Er du vild med en bestemt farve kan du skabe enkle og rolige områder i haven. Vælg en enkelt farve eller forskellige toner af farven. Husk at vælge forskellige strukturer, bladformer, højder mv, så der stadigvæk bliver skabt kontrast i haven. Den monochrome farveplalette er flot sammen med sten, zinkkrukker, træ og hvidt. Det kan også være flot med en mørk baggrund i form af f.eks. et hegn, man kan kigge igennem.


Havetrends 2016


Monochrom farvepalette i haven


Havetrends: monochrome farver


Monochrome farver i haven


2. PANTONE color institute har kåret årets farve for 2016 til “Pantone Rose Quartz”. Farven vil vi komme til at se indenfor blomster, tøjdesign, boligdesign, tekstildesign, brugskunst mm. Det er en sart varm lyserød pastel-farve, som går godt sammen med naturfarver og andre pastelfarver. Den sarte pastelfarve, vil være flot sammen med mørke planter, så som mørk alunrod, mørk kornblomst, sorte tulipaner mv. og er flot i zink og mørke krukker.


Rosa farver i haven


Rosa blomster


Pantone farver i haven


3. Pangfarver med wow effekt. Udover pastel farver bliver blomster med neon- og pangfarver populære. Du kan også vælge blomster, som består af to farver, som giver en flot grafisk effekt. Husk at tilføje farver til haven hele året med for eksempel asters, astilbe, høstanemoner, solhat, dahlia og hortensia, som lyser flot op i efterårshaven. De mørke, gule og brændte farver vil også være populære.


Pangfarver i haven


Blomster i pangfarver


Flotte blomster i stærke farver


4. Bring det indendørs liv udendørs. Der vil være mere fokus på at skabe hyggelige haveområder udenfor. Ikke kun til spisning, men også til afslapning, hygge med vennerne og drinks med f.eks. hjemmedyrkede krydderurter, som man har stående i krukker lige ved siden af. Man skaber et ekstra rum udenfor. Flere virksomheder har fokus på at lave møbler ud af genbrugsmaterialer. Du kan selv lave billige møbler ud af f.eks. genbrugspaller og treller eller finde nogle gamle havemøbler billigt.


Hygge i haven


Pallesofa i haven


5. Der vil stadigvæk være fokus på den naturlige og giftfri have, hvor der vil blive lagt vægt på grøftekantsstilen med bivenlige planter. Man bliver ført tilbage til det autentiske. Hvis du ikke har tid til at vente på, at planterne vokser op, kan du spare tid og købe færdige planter på måtter, som er klar til at blive lagt ud.


Naturlige planter i haven


Grøftekantsplanter i haven


Grøftekant i haven


6. Haverne skal gerne kunne genkalde nogle af ens egne barndomsminder. F.eks. det saftige røde æble, man smagte i sin bedstemors have. De solmodne jordbær og de søde ærter man plukkede og spiste i sommerferien. Husk at få dine børn med ud i haven, så de får skabt deres egne havebarndomsminder.


Hule i haven


Træ i haven


7. Hjemmedyrkede planter og grøntsager som kan spises, vil vokse sig endnu større. Det er afstressende at være i haven og man vil fremover lave haver, der er mere funktionelle fremfor de traditionelle prydhaver. Hvor der kan dyrkes krydderurter og grøntsager, som kan spises med god samvittighed.


Hjemmedyrkede planter


Grøntsager i haven


8. Der vil blive dyrket microgrønt i vindueskarme og dyrket grøntsager og krydderurter på altaner, i byerne og i de små haver. Også vertikale haver har vundet ind, da man udnytter pladsen godt i de små haver og samtidig giver det en flot og overraskende effekt.


Microgrønt i vindueskarmen


Krydderurter på altanen


9. Tørke tålende planter som sukkulenter og kaktus vil stadigvæk være meget populære. Det skyldes blandt andet deres grafiske udtryk, som passer godt med vores nordiske stil og samtidig er de meget nemme at passe.


Kaktusplanter


10. Den store trend med at bringe det grønne indenfor fortsætter i 2016, hvor man kombinerer materialer, som træ, messing og marmor med de grønne planter. Udover sukkulenter og kaktus vil vi også se meget mere til det tropiske tema med palmer og hængende planter i hjemmet.


Grønne planter i hjemmet


Planter i boligen


11. Der er stor fokus på, hvordan man kan udnytte regnvandet. Haverne designes, så regnvandet bliver genanvendt bedst muligt i haven. Det kan f.eks. gøres ved at lave et regnvandsbed. Bedet laves som en lav fordybning i haven, hvor regnvandet ledes hen og vandet siver langsomt ned i jorden.


Genbrug regnvand


Brug regnvand i haven


12. Bæredygtighed og biodiversitet. Fokus på at planterne bliver dyrket økologisk og uden brug af gift. Potter skal være lavet af materialer, som kan genbruges. Det er vigtigt, at vi tænker over, hvordan vi udnytter vores ressourcer. Det vil vi gerne støtte op omkring. Vi håber, at mellemhaver.dk kan være med til, at frø, planter og andre haverelaterede ting vil blive byttet og få et nyt hjem i det nye år, så der ikke er noget, som går til spilde. Planternes historier bringes videre og de mere sjældne og gamle arter kan overleve.


Bæredygtighed


Genbrug i haven


Planter i havenAnnoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi besøger
Diy