« Til Tips og inspiration oversigt

Inspiration til et blomstrende staudebed - som blomstrer hele året

Blomstrende staudebede året rundt


Tekst og foto: Rikke Kryger

25.07.2017 - siden indholdeholder annoncelinks

Hvordan laver man et blomstrende staudebed som blomstrer hele året? I Ullas have har hun skabt et smukt staudebed med smukke blomster, som skifter i løbet af de forskellige sæsoner og hvor det er muligt at plukke blomster til buketter.


Er du i tvivl om hvilke blomster du gerne vil have i bedet, kan du lave et inspirations ark. Klip billeder ud fra haveblade, reklamer eller print billeder fra internettet og klæb dem op på et stykke pap. Skriv hvad de forskellige blomster hedder, hvornår de blomstrer og om de skal placeres i sol eller skygge. Du kan evt. lave to forskellige. Et til forår/sommer og et til efterår/vinter.


Inspiration til staudebede

Et eksempel på et inspirations ark med udklip fra haveblade.


I forhold til valg af stauder er det vigtigt at se på, om bedet er i sol, sol/skygge eller skygge hele dagen. 


Det er vigtigt at vælge noget personligt, som du godt selv kan lide og ikke kun fordi det er moderne lige nu. Ligesom med mode vender man ofte tilbage til noget, som har været populært før. Som med mormor-/oldemors stueplanter, som er meget moderne lige nu. Så det er sjovt at have nogle planter/blomster i staudebedet, som alle måske ikke har i deres have.


Start med at vælge nogle farver du godt kan lide. Skal det være et tone-i-tone bed med f.eks. hvide/grønne nuancer, eller skal det være pangfarver og på den måde skabes et mere vildt og dramatisk bed. Vælg evt. farver som passer godt til hinanden og skift udtryk i bedet ved at vælge lyse forårsfarver og mere mørke/brændte farver om efteråret.
Der kan skabes mange forskellige stemninger.


Vælg nogle stauder i forskellige højder, så der skabes lidt kontrast i bedet. De høje stauder placeres bagerst eller midt  i staudebedet. Kraftige stauder kan også være med til støtte de høje stauder, som måske normalt behøver støtte. De lave stauder kan evt. danne en kant forrest i bedet.


Hvis du ønsker at kunne lave buketter fra haven er det også godt at tænke på, hvilke blomster der er gode til afskæring og som står flot sammen i en buket.

Inspiration til forskellige blomster man kan have i det blomstrende staudebed.


Forår 

Løgplanter: Tulipaner, vintergækker, erantis, pinseliljer, påskeliljer, narcisser, anemoner, martsviol, vibeæg og skilla.


Sommer

Akeljefrøstjerne, Akelejer (selvsår sig selv), Prydløg/Allium (løgplante) , staudevalmuer, pæoner/bonderoser.

Roser, hosta, lavendler, løjtnantshjerte, marguritter, riddersporer, stokrose, stjerneskærm, storkenæb og Moskuskatost.


Blomster i staudebede


Hvid staudevalmue (Papaver orientale) fra Ulla's staudebed


Hvid staudevalmue


Hvid staudevalmue (Papaver orientale) fra Ulla's staudebed. Helt eventyrlige store valmuer, som har blade som silkepapir. De er meget smukke både før, under og efter afblomstring.


Blomster til dit staudebed


Forskellige sorter prydløg (Allium) fra Ulla's staudebed. Utrolig smukke løgplanter som kommer år efter år. De findes i forskellige farver og størrelser. Både smukke inden de springer ud, når de blomstrer og som tørrede blomsterstande.


Blomster året rundt


Akelejer (
Aquilegia) fra Ulla's staudebed. Blomstrer fra maj-juli. Akelejer krydsbestøver sig, så farverne kan variere og de selvsår sig, så der kan komme nye fine varianter op året efter. Hvis du gerne vil beholde en bestemt farveskala i bedet, skal du fjerne planterne, når blomsterne er visne og inden de når at smide frøene. De er også fine i buketter.


Flotte blomster i staudebed


Bonderose (Pæon) fra Ulla's staudebed. Der findes mange forskellige pæoner i forskellige farver. De er utrolig smukke og de kan også bruges i buketter.

Akelejfrøstjerne


Akelejefrøstjerne (
Thalictrum aquilegifolium)  fra Ulla's staudebed (blomstrer fra maj-juni - kan bruges som snitblomster. Enten alene eller sammen med andre blomster)


Blomstrende staudebed

Roser (Rosa) fra Ulla's staudebed. Dufter skønt og kan bruges i vaser - alene eller sammen med andre blomster.

Storkenæb

Storkenæb (Geranium) fra Ulla's staudebed. Fint som bunddække og i kanten af bedet og sammen med f.eks. roser og andre stauder.

Efterår

Floks, solhat, kæmpeverbena (kan overvintre i milde vintre), stolt kavaler (enårig, men selvsår sig), sankthansurt, alunrod, hjortetrøst, violfrøstjerne og kvan.

Vinter

Græsser, hortensia, påskeklokker, julerose, lilla grønkål.

Det gode ved stauder er at de kommer igen år efter år, så plant dem ikke alt for tæt, da de hurtigt breder sig. De kan have behov for at blive delt, hvis de bliver for store, men så kan du flytte nogle et andet sted i haven, i krukker eller forære/bytte nogle væk.

Du kan også blande krydderurter andre spiselige planter i mellem stauderne, det ser smukt ud og man kan også supplere med lidt knoldplanter f.eks. geoginer eller forskellige enårige sommerblomster så som: Mamelukærme og stolt kavaler.

Prøv dig lidt frem og flyt en plante, hvis den ikke passer ind og husk at vande godt, så planterne får godt fat i starten.Køb stauder her »


Find billige og gratis frø, planter og buske på mellemhaver.dk »

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi besøger
Diy