« Til Tips og inspiration oversigt

Få tips til hvad du skal overveje - inden du køber drivhus

Overvejelser før du køber drivhus


Tekst og foto: Rikke Kryger

31.08.2017 - siden indeholder annoncelinks

Med et drivhus i haven kan du forlænge sæsonen for hjemmedyrkede grøntsager, starte forspiring tidligere og samtidig kan du få et skønt uderum. Få tips til hvad du skal overveje, inden du køber et drivhus.


Det kan godt være lidt af en jungle at vælge, hvilket drivhus man skal købe, så her er nogle af de overvejelser, vi gjorde, inden vi købte drivhus.


Placering af drivhus i haven


Størrelse og placering

Det første, vi startede med, var at finde ud af, hvor vi ønskede drivhuset placeret i haven. Ofte tænker man, at et drivhus skal stå i fuld sol hele dagen, men der må godt være lidt skygge i løbet af dagen, så planterne ikke bliver brændt af. Vi har valgt en placering, hvor der netop er lidt skygge i løbet af dagen, pga. nogle store træer. I foråret er vi heldige med, at der ikke er så mange blade på træerne, så drivhuset får en del sol i hele foråret. Dette er vigtigt hvis man skal igang med forspiring og ønsker at kunne sidde og nyde forårssolen i drivhuset. 

Vi målte op hvor stort drivhuset max. kunne være på den ønskede placering. Derefter tog vi på besøg hos venner, familie og bekendte, som har et drivhus. Ved at gå ind i drivhusene og eventuelt også sætte sig ned, kunne vi se om størrelserne/højderne passede til vores behov.


Drivhus i haven

Foto: Hanne Wienberg - På besøg i Hanne og Hennings drivhus.


Vi var også i nogle plantecentre, hvor der var opstillet forskellige demo-modeller, så vi kunne se om den ekstra højde var værd at give lidt mere for. Planterne får lidt plads at vokse på og man kan stå oprejst i drivhuset. 


Lanterne i drivhus


Hvis man kun ser et opstillet model-drivhus kan størrelsen godt "snyde" lidt, da drivhusene ofte er uden planter, krukker, møbler mv. og derfor virker de umiddelbart ret store. Man tænker det bliver alt for stort, men når drivhuset bliver fyldt op med planter og lignende, vil det virke noget mindre. Så husk at tage højde for det, når du vælger størrelse. Erfaringer fra andre er, at man ikke skal købe det for lille, da man efterfølgende vil fortryde det. 


Drivhus - materialer


Materialer og form

Vi bor i et funkishus fra 30'erne så valget faldt naturligt på et rektangulært drivhus. Vi havde dog også overvejet et kvadratisk drivhus, men det passede dog ikke så godt på det område, vi havde valgt som placering. Der findes også runde og f.eks. 6-kantede drivhuse, hvis du ønsker et drivhus, der skiller sig lidt ud. Bemærk et rundt drivhus kræver ret meget udenomsareal.

Vi har valgt sortlakerede rammer og profiler som passer godt i stilen hjemme hos os og giver drivhuset et lidt mere eksklusivt udtryk. Der findes andre farver og materialer, man kan vælge imellem og modeller i træ. Hvis du er en handy mand/kvinde kan du også bygge et selv af genbrugsmaterialer med f.eks. gamle vinduer.


Udluftning i drivhuset


Udluftning

Da der bliver meget varmt i drivhuset og for at sikre at der kommer god luft til planterne og ikke dannes fugt i drivhuset er det en god idé, at have tagvinduer i drivhuset. Man kan også købe automatiske vinduesåbnere, men det har vi valgt, at vente med for at se om behovet opstår.


Belægning til drivhus


Belægning

Du skal overveje om du vil have fliser som bund, så du f.eks. kan placere havemøbler i drivhuset eller om du vil du have jord i begge sider og måske kun en lille gangsti, så du kan dyrke grøntsager direkte i jorden. Vi var så heldige at få nogle smukke brugte gule sten foræret på mellemhaver.dk og har prioriteret at have mulighed for at sidde og spise i drivhuset, så vi har valgt en fast bund og det har vi ikke fortrudt. Det er et skønt uderum, som vi bruger hver dag.


Valg af model

Flere har spurgt mig hvilken model og størrelse vores drivhus har. Vi endte med at købe et Uranus drivhus model 9900 med glas, da vi godt kunne lide det enkle udtryk og den sorte ramme er flot op mod vores grønne hække. 

Du kan spørge i dit netværk, drivhusgrupper om andres erfaringer med forskellige modeller. Det kan være en fordel at købe et drivhus i god kvalitet, som er mere holdbart. Ellers kan du med fordel kigge på nettet og finde ét der passer i kvalitet og pris til dit behov. På nogle tidspunkter af året (f.eks. sidst på sommeren, efterår og vinter) kan du være heldig at finde drivhus på tilbud og så kan du sætte det op, så det står klart til den nye sæson.


Valg af drivhus i haven


Få guide til hvordan du sætter drivhus op her »


Køb Uranus drivhus her »


Køb drivhus og orangeri her »


Køb drivhustilbehør her »

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi besøger
Diy