« Til Tips og inspiration oversigt

Få tips og inspiration fra Anne til at få smukke roser i haven

Tips og inspiration til at få smukke roser i haven


Tekst og foto: Rikke Kryger

06.08.2018 - siden indeholder annoncelinks.


Her får du tips og inspiration fra Anne til at få smukke engelske roser i haven. Du får en guide til, hvordan du planter, vander, gøder og passer roser, så de kan vokse sig store og flotte i din have.


Jeg har besøgt Anne i Risskov, som jeg har mødt via Instagram (Instagram profil: @annovator). Det er skønt at få nye havevenner, som deler den samme glæde ved planter, blomster og have, som én selv og dejligt når du også får mulighed for at mødes og snakke sammen udenfor den digitale verden. Vi har allerede mødtes flere gange og det er altid rigtig hyggeligt.


Anne fortæller passioneret omkring hendes have og roser og deler gerne ud af viden og hendes egen erfaring og jeg er ret imponeret over, at hun kan huske alle navnene på roserne.


Da jeg ikke selv har valgt at have roser i min have, er det skønt at besøge en have med duftende roser i smukke nuancer.


Annes smukke roser


Jeg besøger Anne en varm junidag, hvor de fleste roser i Annes have netop lige er sprunget ud. Roserne blomstrer meget tidligt i år pga. af den meget varme forsommer. Jeg bliver budt på dejlig hjemmelavet hyldeblomstsaft, som Anne har lavet udfra Claus Meyers opskrift uden citronsyre. Den smager sødt og dejligt og lige det, du trænger til på en varm sommerdag.


Det er nemt at blive betaget af roser, men det kan måske være lidt svært at vælge hvilke sorter og typer du skal vælge. Skal det være bunddække roser, buskroser, engelske roser, buket roser, duftende roser, slyng- eller klatreroser, hvide, rosa eller orangefarvet roser? Ja, udvalget er meget stort og måske lidt uoverskueligt.


Ofte kan det være en god inspiration at tage på besøg hos andre, som har roser i deres have, da du kan se hvor høje de bliver og hvor store blomsterne er og om de dufter og måske kan du være heldig med, at haveejeren kan huske, hvad roserne hedder.


Her kan du se og læse om Annes smukke roser 


Annes interesse for roser stammer fra hendes barndom, da hun lå i rosenmarkerne sammen med sin morfar og forædlede roser på vildstammer. De talte altid om roser. Hvilke de bedst kunne lide og hvilke der var sygdomsresistente, hvordan de skulle klippes, gødes og passes. Annes mormor klippede roser ind hele sommeren og omkring deres havestue var store bede med roser. 'Ingrid Bergman', 'Superstar' og 'Peace' var blandt yndlingsroserne hos Annes mormor og morfar.


Da Anne selv fik have, plantede hun sin morfars yndlingsrose 'Ingrid Bergman' sammen med lavendler på en høj i haven. Det så smukt ud, men efter flere år med sporadisk pasning, mistede de livskraften, da jorden var for tør. Roser er tørstige og har det bedst, hvor de får rigeligt at drikke. Derfor er lavendel og roser faktisk ikke nogen helt let kombination, da de kræver forskellig jordbundsforhold.


Efter en husrenovering for tre år siden, hvor haven havde været en byggeplads, måtte Anne og hendes Mand Chris smøge ærmerne op og anlægge nye bede omkring en ny terrasse. Anne ville gerne sidde på terrassen og nyde duften af roser. Det blev startskuddet til det bed hun kalder 'Det engelske rosenbed', hvor der står en lille samling engelske roser.


Kriterierne for Annes valg af roser har været duft, remontering og resistens mod sygdom. Farveskalaen i det engelske rosenbed er overvejende rosa med enkelte pift af gul, dybrød/bordeaux og pink. Austin roserne passer sammen i farverne. Selv en lille afstikker til den orange/abrikosfarvede 'Lady of Shallot' går an sammen med de rosa roser. 


Her kan du se nogle af de roser, som er blomstrer, da jeg besøger Annes have


Lyserød rose 'Jacques Cartier'

Lyserød rose 'Jacques Cartier'


Lyserød rose 'Jacques Cartier'

Lyserød rose 'Jacques Cartier'


Engelsk David austin rose 'Gertrude Jekyll' med mørk rosa farvede roser med stærk duft.

Engelsk David austin rose 'Gertrude Jekyll'.


Engelsk David austin rose 'Gertrude Jekyll'.

Engelsk David austin rose 'Gertrude Jekyll'.


Historisk buskrose 'Louise Bugnet' med hvide blomster og stærk duft.

Historisk buskrose 'Louise Bugnet'


Historisk buskrose 'Louise Bugnet'

Historisk buskrose 'Louise Bugnet'


Engelsk rose 'Lady of Shalott' - orange blomster med rosa og laksefarvet nuancer og kraftig duft

Engelsk rose 'Lady of Shalott'


Engelsk rose 'Lady of Shalott'

Engelsk rose 'Lady of Shalott'


De mørk rosa roser var allerede plantet i haven, da Anne og hendes mand overtog huset og haven, så det er de eneste roser Anne ikke kender navnet på.  De vokser i baghaven og vokser op af et stativ.


Mørk rosa roser.


Mørk rosa roser.

Mørk rosa roser.


Engelsk David Austin rose 'Queen of Sweden' med sart rosa blomster med let duft og egner sig godt som snitblomst.

Engelsk David Austin rose 'Queen of Sweden'.


Engelsk David Austin rose 'Queen of Sweden'.

Engelsk David Austin rose 'Queen of Sweden'.'Sweet Pretty' rose med rosafarvede blomster.

'Sweet Pretty' rose med rosafarvede blomster.


'Sweet Pretty' rose med rosafarvede blomster.

'Sweet Pretty' rose med rosafarvede blomster.


Engelsk David Austin rose 'Sister Elizabeth' med rosa blomster og en sød, krydret rosenduft.

Engelsk David Austin rose 'Sister Elizabeth'.


Engelsk David Austin rose 'Sister Elizabeth'.

Engelsk David Austin rose 'Sister Elizabeth'.


Klatrerose 'Mme Alfred Carrière' med fyldte hvide blomster og kraftig duft.

Klatrerose 'Mme Alfred Carrière'.


Klatrerose 'Mme Alfred Carrière'.

Klatrerose 'Mme Alfred Carrière'.


Engelsk rose 'Geoff Hamilton' med store rosa farvede blomster og kraftig duft.

Engelsk rose 'Geoff Hamilton'.


Engelsk rose 'Geoff Hamilton'.

Engelsk rose 'Geoff Hamilton'.


Engelsk David Austin rose 'Gentle Hermione' med svagt rosa blomster og klassisk duft.

Engelsk David Austin rose 'Gentle Hermione'.


Engelsk David Austin rose 'Gentle Hermione'.

Engelsk David Austin rose 'Gentle Hermione'.Køb roser her »Læs Annes tips til at plante, gøde og vande roser, så de kan vokse sig store og flotte.


I de små tre år, der er gået siden Anne plantede de engelske roser i haven, har hun gjort sig nogle praktiske erfaringer, som du kan læse om her.


Anne synes roser ser fantastisk smukke ud på en rolig baggrund. Fx. en klippet hæk af taks eller et raftehegn eller mur. Noget af det smukkeste i de engelske haver, synes Anne er det gamle murværk. Det klæder alle planter, også roser. Planter du under udhæng, skal du dog være ekstra opmærksom på vandning.


Mht. vand, så er det nok det allervæsentligste at være opmærksom på i forhold til roser. Sørg for jordbundforhold, der kan holde på vand, og godt dræn. De skal ikke soppe i vand.


En god måde at vande roser er ved drypvanding. Tippet her har Anne fået fra Helle (Instagramprofil: @troensehaven). Hun laver to små huller i bunden af en spand, som fyldes med vand og sætter den ved rosens fødder i de rigtig tørre perioder. På den måde undgås vand på bladene og at vandet løber af jordoverfladen.


Ellers handler det om, at give rosernes rødder mulighed for selv at søge vandet i de dybere jordlag ved at grave gode dybe huller og skabe dræn i bunden.


Ved at vande og gøde roserne i rette mængder kan du forebygge nogle af de sygdomme roser kan få.


Anne har fået anbefalet at du planter roser i en blanding af havejord, (lerjord er godt til roser, da det holder på vandet) og kogødning.


Mht. gødning så skal remonterede roser (Remonterede roser betyder: Roser, der blomstrer flere gange i løbet af en sæson) have gødning flere gange i løbet af sæsonen. 


Anne jordforbedrer i sin have med en topdressing af komposteret hestemøg hvert år i foråret, da jorden hvor roserne vokser er en tung og stiv lerjord. Anne er også begyndt selv at lave kompost af afklip og grønt køkkenaffald. Køb rosenjord her »


Køb rosengødning her »


Læs mere om pasning og plejning af roser her »Hvilke planter passer sammen med roser


Sammen med roserne har Anne plantet blålige stauder, russisk mandstro, forskellige geranium, katteurt, anisop, og lavendel og de mørke violette staudesalvie 'caradonna' og forskellige stjerneskærm, de mørke sorter er fantastiske til de sartrosa roser. Derudover har hun også vortemælk og løvefød, som også er fortrinlig i buketter med et pift af lime. Alle nævnte stauder er lette at have med at gøre. Også lave akelejer har fundet vej til Annes rosenbed, de er gode til at give bedet farve i foråret, før roserne blomstrer sammen med de tidligt blomstrende geranium og er gode grønne bunddække planter resten af sommeren i rosenbedet.


Roser kan også plantes sammen med bjergmynte, skabiose, brudeslør, violfrøstjerne, malurt, fingerbøl, kongelys eller riddersporer.


Tips og inspiration til at få smukke roser


Hvilke planter passer sammen med roser


Få inspiration til hvordan du kan binde dine roser op


De fleste roser har brug for en form for opbinding og hos Anne har hun valgt lidt forskellige metoder.


En god opbindning er alfa omega: De høje roser har brug for et stativ at vokse op ad. Den billige løsning er at lave et tårn af rionet, som du sætter fast med lange metalpløkker, så det står stabilt. De mindre høje sorter kan du binde op til stålpinde i 12 mm stål, der er pyntet med påsvejset dekorativ top. De er fortrinlig hjælp til engelske roser med store tunge hoveder. Til at binde op med bruger Anne en blød, hul sort plast opbindningstråd. Det er helt genialt og beskytter rosen mod sår. Rionet kan også bruges som væg til 'klatreroser'.


Tips og inspiration til rosenopbinding


Tips og inspiration til rosenopbinding


Roser kan også vokse op ad et hegn, et stort træ eller måske har du set andre gode idéer.


Roser blomstrer længe og du kan forlænge blomstringen ved løbende at klippe de visne roser af, fjerne syge blade og døde spidser på rosens grene. Det er også en god idé at anlægge rosenbedet med trædesten eller små stier, så du nemt kan komme tæt på roserne.


Flere roser kan også bruges i buketter. Fjern de nederste blade, så der ikke kommer blade i vandet og klip et langt skråt snit i stiklen og sæt roserne i varmt vand (Ca. 60°). Husk at skifte vandet hver dag, så kan de stå og pynte længe.


Brug den samme slags roser i buketten og få en enkel smuk buket eller roser i forskellige nuancer og størrelser og få en overdådig blomsterbuket, som næsten kan være som et smukt maleri.


For Anne er det allervigtigste at nyde roserne. Snuse til dem, når du går forbi, plukke ind til buketter i stuen, mærke de fløjlsbløde blomsterhoveder. Det er det rosenlivet egentlig handler om for Anne. Det sanselige, det drømmende romantiske og minderne fra barndommens haver. 


Håber at du har fået tips og inspiration til måske selv at plante roser i din have.


Hvis du har lyst til at følge Anne på instagram kan du finde hendes instagram profil her: @annovatorKøb roser her »


Find gratis og billige frø, planter og blomster på mellemhaver.dk »

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi besøger
Diy