« Til Tips og inspiration oversigt

Drivning og formering af vintergækker

vintergækkehjerte - forskellige sorter

Tekst og foto: Rikke Kryger

10.01.2019


Vintergækker er skønne forårsbebudere og blomstrer tidligt på året - allerede i januar/februar titter de små hvide blomster frem. Læs her hvordan du får flere vintergækker i haven og hvordan du kan drive dem frem, så de blomstrer lidt tidligere.


Mange drømmer om et stort hvidt tæppe af vintergækker i det tidlige forår. Vi var så heldige at overtage en gammel have med flere forskellige smukke gamle vintergækker.


vintergækker i haven


Vintergækkerne har spredt sig til flere steder i haven og jeg glæder mig hvert år, når de dukker frem. Jeg plejer at dele dem i marts/april måned, så jeg får endnu flere i haven.


Vintergækker er smukke i haven. Hvis du har mange vintergækker, kan du også vælge at drive nogle af dem frem, så de blomstrer lidt før.


Vintergækker i haven


Når vintergækkerne begynder at vise sig i haven kan du grave en klump op, hvis jorden ikke er frossen.

Husk at bruge gravegreb, så du ikke beskadiger rødderne.


Deling og drivning af vintergækker


Klumpen med vintergækkerne plantes i en krukke i samme højde, som de stod i jorden. Put evt. lidt ekstra jord ved og evt. lidt mos.
Vintergækkerne stilles køligt og lyst i f.eks. et drivhus eller en mistbænk, så de ikke bliver for høje og ranglede. 


Deling og drivning af vintergækker


Jeg plejer også at tage nogle enkelte fra og plante dem med lidt afstand fra hinanden i en mindre krukke. Det ser også fint ud.


Få flere vintergækker i havenVintergækker i krukker - drivning af vintergækker


Vintergækker i krukker - drivning af vintergækker


Hvis du vælger at tage vintergækkerne indenfor, når de blomstrer skal de stilles lyst og ikke for varmt, ellers vil de ikke holde særligt længe indenfor. Sæt dem evt. køligt om natten. Når de er afblomstret kan du plante dem ud i haven igen.


Når Vintergækkerne er afblomstret i marts/april måned kan vintergækkerne deles. Grav en klump og del løgene. Husk at lade det grønne sidde på og lade det visne. Jeg plejer at plante 3-5 stk sammen, så får du efterhånden en masse vintergækker i haven.


Deling og formering af Vintergækker


Når jeg laver om i haven og planter eller flytter en staude, kan der komme lidt vintergækkeløg med op, men det gør ikke noget. Plant bare løgene igen med det samme, 3-5 stk. sammen.


Mine børn har også nogle gange plukket en buket til mig af vintergækker. De holder ikke så længe, men de er skønne og er med til at skabe forårsstemning indenfor.


Vintergækkerne kan også bruges til gækkebreve, som er en gammel dansk tradition fra 1700 år tallet. Vores børn plejer hvert år at lave gækkebreve og de håber ikke på at modtageren kan gætte, hvem der har sendt brevet, så de måske kan få et påskeæg.


Gækkebrev - vintergækker


Gækkebreve kan laves på mange forskellige måder. Til gækkebrevet på billedet har jeg brugt en brun papirspose og en side fra en gammel blomsterbog. Der findes også mange forskellige vintergækkevers. På mit gækkebrev står der:

"Bag busken jeg fandt en gæk så sød, jeg troed' den var af kulden død. Nu sender jeg den til dig, min ven. Tæl  prikkerne små og gæt fra hvem .....Find gratis og billige planter, frø og stueplanter på mellemhaver.dk »


Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi besøger
Diy