« Til gør det selv oversigt

Såning og dyrkning af katost - Malva Sylvestris

Katost Zebrina - Malva Sylvestris - såning og dyrkning


Tekst og foto: Rikke Kryger

04.06.2018 - Siden indeholder annoncelink


Få guide til at så og dyrke de smukke blomster - Katost 'Malva Sylvestris'. De er smukke i staudebedet, i buketter og så er både blade og blomster spiselige. Katost er desuden en bi- og sommerfuglevenlig plante med høj nektar og pollenværdi og Katost blomstrer længe.


Katost minder om stokroser med store flotte blomster og er fine i skærehaven. For et par år siden fik jeg nogle frø af hvide katost foræret af Jeanette @bines_hus, som jeg følger på Instagram. Jeg nåede ikke, at få dem sået sidste år, men ville så dem i år. Udover de hvide katost blomster - faldt jeg også for nogle stribede skønheder - de har navnet Katost 'Zebrina', som jeg også har prøvet at så i år.


Katost Zebrina - Malva Sylvestris  - spirer


Jeg forspirede frøene indenfor i marts måned i en varm vindueskarm. Efter spiring satte jeg dem lidt køligere men i et sydvendt vindue. Du kan forspire frøene indenfor fra ca. februar til april eller du kan også så frøene direkte på voksestedet fra maj- juli måned.Se mere om forspiring, prikling, ompotning og udplantning her »Da spirerne havde fået et ekstra bladpar udover de første to kimblade, priklede jeg dem ud.


Senere blev de sat i drivhuset og i maj måned, da der ikke var risiko for nattefrost mere blev de plantet udenfor. Lige nu står de i en stor gammel kobberspand, men jeg flytter jeg dem måske ud i et af mine højbede.


Katost Zebrina - Malva Sylvestris  - såning og dyrkning


Katost planterne kan blive høje og de placeres solrigt, i en veldrænet og næringsrig jord og gerne et ikke alt for vindblæst sted.


Planterne skulle være flerårige, men kan have svært ved at klare de danske vintre, men den selvsår sig nemt, og det skal den være velkommen til hjemme hos mig.


Katost Zebrina - Malva Sylvestris


Normalt blomstrer de fra ca. juli til september og tiltrækker bier og sommerfugle. De er guf for bier og sommerfugle, da blomsterne har en høj nektar- og pollenværdi. Men i år har sommeren jo været helt fantastisk og allerede startet i maj og da jeg havde forspiret dem indenfor, begyndte de første planter allerede at blomstre i maj måned.


Katost 'Zebrina' får smukke blomster med striber. Denne sort får lyse eller lysviolette blomster med mørke striber og de to varianter klæder hinanden godt.


Katost Zebrina - Malva Sylvestris  - såning og dyrkning


Katost Zebrina - Malva Sylvestris  - guide


Her kan du se de fine hvide katost blomster, hvor jeg fik frøene af Jeanette @bines_hus.


Katost hvide - Malva Sylvestris - guide


Katost hvide - Malva Sylvestris - guide


Katost hvide - Malva Sylvestris - guide


Blomsterne er også fine som snitblomster i skærehaven, smukke i en buket og som pynt på maden. Både blomster og blade er spiselige og vil pynte smukt på en salat, en kage eller en dessert. De friske frø kan også spises og er sprøde og har en nøddeagtig smag.


Navnet katost stammer fra blomstens form, som minder om runde oste opdelt i ostestykker.


Katost Zebrina - Malva Sylvestris  - såning og dyrkning


Lige nu står de i en stor gammel kobberspand sammen med løvemund (Black Prince), men måske flytter jeg dem ud i en af mine højbede, da de kommer til at blive noget højere.


Det er helt klart en blomst jeg også skal have i haven næste år.Køb katost frø her »


Find gratis og billige frø, planter og haveting på mellemhaver.dk »


« Til gør det selv oversigt

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi bes�ger
Haveinspiration