« Til gør det selv oversigt

Sådan sår og dyrker du spydverbena - Verbena hastata

Sådan sår og dyrker du spydverbena - Verbena hastata


Tekst og foto: Rikke Kryger

08.10.2018 - siden indeholder annoncelink


Så eller plant flotte og elegante Spydverbena (Verbena hastata), som får blomsterspyd med lilla, hvide eller rosa blomster. Spydverbena kan overvintre udenfor og kan selvså sig. Flotte både i krukker og i staudebedet. Kan stå alene eller sammen med andre planter. Få guide til hvordan du sår og dyrker spydverbena her.


De fleste kender nok kæmpeverbena (Verbena bonariensis), som får flotte lilla blomsterskærme på ranke stilke, men der ikke så mange, som kender spydverbena (Verbena hastata), som er mindst lige så flot.


Min haveven Hanne, som jeg har lært at kende igennem mellemhaver, var så sød at forære mig nogle små planter af spydverbena for nogle år siden. De voksede sig store og flotte og jeg har samlet frø af dem hvert efterår, så jeg kunne fortsætte med at have dem i haven næste år og samtidig har jeg haft frø til at forære væk.


Sådan sår og dyrker du spydverbena - Verbena hastata


Sidste år prøvede jeg at overvintre planterne ude i mit højbed. Selvom vinteren var kold, overlevede de fint og de har blomstret tidligt. Jeg plantede dem over i nogle krukker og lod nogle blive stående i højbedet. De blev meget store og flotte. Da jeg også havde forspiret nogle frø kunne jeg forlænge sæsonen, da de sidste planter først er afblomstret nu.


Sådan sår og dyrker du spydverbena - Verbena hastata


Spydverbena kan opføre sig som en to-årig (dvs. at de spirer første år, men sætter ikke blomst før andet år og derefter dør de) eller som en flerårig staude og kan selvså sig i haven. De gange jeg har forspiret dem, har jeg koldsået dem i efteråret eller om vinteren og de har blomstret det første år.


Hvis du selv vil prøve at frøformere spydverbena, er de nemme at samle frø af. Det gøres i efteråret, når blomsterne er helt visne og frøene er brune. Lad frøene tørre indenfor en uges tid på nogle flade bakker og put dem i en papirspose og opbevar dem mørkt og køligt. Husk at skrive navn på poserne, da flere frø ligner hinanden og du nemt kan glemme, hvilke frø du har gemt.


Koldsåning - kuldekimere - Verbena hastata spirer


Du kan enten drysse frøene ud i haven i efteråret, hvor du ønsker, de skal skal være. Pas dog på ved ukrudtslugning, så du ikke fjerner de små nye spirer, når de dukker frem. Du kan også forspire frøene ved at koldså dem, da frøene kræver kulde for at spire.


Få guide til koldsåning her »Spydverbena bliver høje og ranke og får blomsterspyd med fine små blomster. Spydverbena skal placeres solrigt i en krukke eller i et bed i haven. De er fine alene eller sammen med andre planter. Jorden skal være næringsrig og veldrænet men ikke alt for tør. Planterne behøver ingen opbinding.


Husk at gøde dem i vækstsæsonen. Hvis du du klipper dem ned efter første blomstring, kan du få en blomstring mere, dog bliver blomsterspydene ikke så store i næste blomstring.


Sådan sår og dyrker du spydverbena - Verbena hastata


De blomstrer fra juli til september og både insekter og sommerfugle elsker dem. Spydverbena fåes også i rosa og hvid variant og i år har jeg også prøvet at forspire frø af spydverbena med hvide blomster. 


Sådan sår og dyrker du spydverbena - Verbena hastata


De er nu et fast element i min have hvert år, efter jeg fik de første spydverbena foræret - så tusind tak til dig Hanne, fordi jeg nu har lært dem at kende.Find gratis og billige frø, planter og haveting på mellemhaver.dk »


Få gratis frø af Spydverbena her »


Køb stauder her »

« Til gør det selv oversigt

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi bes�ger
Haveinspiration