« Til gør det selv oversigt

Guide til såning og dyrkning af sommerblomsten prydtobak

Guide til såning og dyrkning af sommerblomsten prydtobak


Tekst og foto: Rikke Kryger

07.05.2018 - siden indeholder annoncelinks


Prydtobak også kaldet blomstertobak - Nicotiana er skønne duftende sommerblomster, som kan blive 20-80 cm høje. Insekterne elsker dem og du kan nemt samle frø og så dem selv. Her får du en guide til såning og dyrkning af prydtobak.


Hanne, som er en af brugerne på mellemhaver.dk, forærede mig en lille bakke med forspirede frø for et par år siden. Mange små spirer ligner hinanden i starten og Hanne kunne ikke helt huske, hvad hun havde sået.


Jeg blev glad og forventede ikke rigtig noget, da jeg jo ikke vidste, hvilke blomster hun var kommet med, men der var i hvert fald en masse små spirer, som kunne blive til fine planter.


De små spirer voksede sig store og fik fine hvide duftende blomster. Især om aftenen lagde jeg mærke til duften, når jeg gik rundt og vandede mine krukker. Jeg fandt ud af, at det var de skønne Prydtobak, Hanne havde sået. 


Sådan sår og dyrker du Prydtobak - blomstertobak


Fyld en såbakke med så- og priklejord og drys frøene ud i et tyndt lagt. Prydtobak frøene er meget små, så de kan være lidt svære at håndtere. Du kan evt. blande frøene med lidt sand, så de ikke bliver sået alt for tæt.


Frøene skal ikke dækkes af jord. Du kan evt. drysse lidt vermiculite over. (Vermiculite er et vulkansk og lysreflekterende mineral, som kan absorbere og afgive fugt og næringstoffer, som kan bidrage til at frø spirer hurtigere). 


Frøene kan forspires indenfor i en varm og solrig vindueskarm i marts- april måned eller fra maj til juni måned på friland.


Husk at sætte et navneskilt ved, så du ved hvad du har sået.


Spirer - prydtobakKøb så- og priklejord her »


Køb vermiculite her »
Spirer - prydtobak - prikle


Når de små spirer har fået ialt 4 blade kan du prikle dem ud i hver deres potte.

Når rødderne stikker ud i bunden af potten kan du ompotte dem til en større potte.

I maj-juni måned kan du plante dem ud i haven eller i krukker, når der ikke er risiko for nattefrost mere.Læs meget mere om forspiring, prikling og ompotning her »Guide til såning og dyrkning af sommerblomsten prydtobak


Udplantning i krukke - prydtobak


Prydtobak er fine både i krukker, i sammenplantninger og i staudebedet.


Guide til såning og dyrkning af sommerblomsten prydtobak


Prydtobak blomstrer rigtig længe indtil frosten sætter ind. For at forlænge blomstringen er det godt løbende at pille de visne blomster af og huske at vande og gøde.


Guide til såning og dyrkning af sommerblomsten prydtobak - frø


Selve frøene er sorte og sidder indeni blomsten og er bittesmå. Du kan selv samle frøene og lade dem tørre indenfor i ca. 1 uges tid. Du kan opbevare dem i en kuvert eller papirspose et mørkt og tørt sted og så kan du så dem igen næste år.


Guide til såning og dyrkning af sommerblomsten prydtobak


Prydtobak blomsterne er også rigtig fine i buketter og holder længe.


Prydtobak - blomsterbuket


Her er de sat sammen med andre blomster og blade fra haven i grønne, lime og hvide nuancer. Om aftenen åbner blomsterne sig og dufter skønt.Find gratis og billige frø, planter og haveting på mellemhaver.dk »


Køb prydtobak frø her »


« Til gør det selv oversigt

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi bes�ger
Haveinspiration