« Til gør det selv oversigt

Guide til hvordan du sår og dyrker gulerodsblomst i haven

Guide til såning og dyrkning af gulerodsblomst 'Daucus carota Dara'


Tekst og foto: Rikke Kryger

07.08.2018 - Siden indeholder annoncelink


Ønsker du at få smukke skærmplanter i haven og skabe lidt grøftekantsstemning hjemme i din have, kan du her få en guide til, hvordan du sår og dyrker gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'. Den er smuk i bede og fantastisk i buketter. Bier, sommerfugle og svirrefluer elsker skærmplanten.


Sidste år fik jeg nogle frø foræret af gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara' af Jannie, som jeg har mødt via Instagram (Instagram: @jannie.stecher). Blomsterne er blevet ligeså smukke, som jeg havde håbet på.


Sådan sår og dyrker du gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'


Gulerodsblomst 'Daucus carota Dara' kan forspires i marts/april måned. Husk at potte planterne om, når rødderne vokser ud forneden i potten. Planten får pælerod, så den skal have nok plads til at vokse i potten.


forspiring af gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'Se forspiringsguide her »Du kan plante gulerodsplanterne ud på friland fra midt i april/maj måned.


udplantning af gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'


Du kan også så frøene direkte på voksestedet fra midt i april/maj måned. Frøene såes i ca. 1/2 cm dybde og jorden skal holdes let fugtig indtil de har spiret. Husk udtynding så planterne ikke står for tæt.


Skærmplanterne vil blomstre fra ca. juli måned.


såning og dyrkning af gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'


Gulerodsblomsten er smuk i flere stadier. Både når de blomstrer, når de lukker sig sammen og danner frøstande, som også er dekorative.


såning og dyrkning af gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'


Gulerodsblomsterne blomstrer i min have i både en hvid, rosa og bordeaux variant og de er alle lige smukke og vidunderlige i buketter.


såning og dyrkning af gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'


såning og dyrkning af gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'såning og dyrkning af gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'


såning og dyrkning af gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'Sådan samler du frø af gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'


Gulerodsblomsten sår sig selv, når de modne frø drysser ned på jorden. Hvis du ikke ønsker gulerodblomster i haven, skal du fjerne frøstandene.


såning og dyrkning af gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'


Hvis du lige som mig gerne vil have gulerodsblomsten flere steder i haven kan du selv samle frø. Læs her hvordan du gør.


1) Vent til skærmblomsterne har lukket sig sammen og frøstandene er blevet brune og tørre. (Mine frø er ikke helt modne endnu, så skærmblomsten skal være lidt mere brun og tør end på billedet ovenfor).


2) Høst frøene en dag hvor det er tørt udenfor. Frøene er modne og klar til høst, når frøene selv kan rasle ud af frøstandene, når man ryster og evt trykker let på dem.


3) Lad frøene tørre indenfor i nogle flade bakker i ca. 1 uges tid og pak dem derefter i papirsposer.


4) Husk at skrive navn på frøposerne, da du nemt kan glemme, hvilke frø du har samlet, da mange frø ligner hinanden.


5) Opbevar frøene mørkt og tørt. Nogle opbevarer frø i køleskabet i en lufttæt boks, det har jeg dog ikke selv prøvet endnu.


Det er helt sikkert en plante jeg skal have igen i min have næste år. Jeg har haft den i flere forskellige bede. Her kan du se den sammen med mørk sankthansurt, mørk løvemund (Black prince) og cosmos. 


staudebed med gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'


såning og dyrkning af gulerodsblomsten 'Daucus carota Dara'


Gulerodsblomsten er også vidunderlig i buketter. Det kan du se et eksempel på i mit næste nyhedsbrev, som bliver udsendt i næste måned. (September 2018).


God fornøjelse.Find gratis og billige frø, planter og haveting på mellemhaver.dk »


Få inspiration til at lave blomsterbuketter med vild gulerodsblomst »


« Til gør det selv oversigt

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi bes�ger
Haveinspiration