« Til gør det selv oversigt

Guide til forspiring af frø, prikling og ompotning

Guide til forspiring af frø


Tekst og foto: Rikke Kryger

19.04.2018 - Siden indeholder annoncelinks


Du får her en guide til forspiring af frø, prikling og ompotning. Ved at forspire dine frø kan du få mange billige og robuste planter. Du kan samtidig opleve glæden ved at se noget spire og gro, få tidligere blomstring og selv vælge hvilken jord og gødning du vil bruge.


Her får du nogle gode tips til forspiring af frø, prikling og ompotning


Start med at vælge de frø du ønsker at forspire

Du kan starte forspiringen indenfor allerede i marts/april måned og du kan f.eks. starte med chili, peberfrugt, hornvioler, frøkenhat m.fl.


Frø skal forspires på forskellige tidspunkter, så kig bag på frøposerne for at se, hvornår du kan starte med forspiringen. Hvis du har fået frøene foræret, kan du spørge personen, du har fået dem af. Du kan også lave en lille havedagbog, så kan du huske, hvornår de forskellige frø skal såes, hvis du ønsker at så de samme frø igen næste år.



Køb blomsterfrø her »


Køb grøntsagsfrø her »




Du skal bruge så-og priklejord, såbakker og evt. en priklepind

For at lykkes med forspiring skal du bruge så- og priklemuld. Det er vigtigt ikke, at bruge almindelig pottemuld, da der er for meget gødning i, som kan risikere at svide de små nye rødder. 



Køb så- og priklejord her »



Find nogle egnede såbakker. Du kan købe nogle såbakker eller genbruge plastikbakker fra f.eks. økologiske madvarer. Husk at gøre bakkerne grundigt rene inden brug og husk at bruge bakker, som ikke afgiver giftige stoffer, hvis det er spiselige planter, du dyrker.


Bakkerne skal have huller i bunden, så vandet kan løbe fra og sæt dem på et vandtæt underlag, så du ikke får ødelagt dine vindueskarme. Jeg bruger både såbakker, som er opdelt i celler til større frø og såbakker, hvor jeg kan så flere frø sammen. Det er også fint at have et gennemsigtigt låg over i starten indtil frøene har spiret, husk dog at tage låget af et par gange om dagen, så der ikke kommer mug på jorden.



Køb såbakker og udstyr her »



Klargøring og såning

Fyld så-og priklejord i såbakkerne. Tryk jorden fast og fyld lidt mere jord på. Såbakken skal ikke være helt fuld. Hæld lidt vand på, så jorden føles let fugtig.


Guide til forspiring af frø - såbakke


Hvis frøene er meget små, kan du drysse dem på jorden. Du kan evt. blande frøene med lidt fint sand, så de bliver spredt lidt mere.


Lidt større frø kan plantes enkeltvis. Det kan f.eks. være frø af ærteblomst og blomsterkarse. Hvis det er tykke og større frø, skal de plantes lidt dybere med et frø i hver celle.


Guide til forspiring af frø - såbakke med celler


Drys derefter en lille smule jord og evt. lidt vermiculite over frøene. Vermiculite er et vulkansk og lysreflekterende mineral, som kan absorbere og afgive fugt og næringstoffer. 


Vermiculite kan også anvendes som jordforbedrende middel, som gør jorden fugtbevarende, varm og porøs. Samtidig kan den også være med til at forhindre svampesygdomme, som skyldes sur, kold og våd jord. Ved at blande jorden med 25-50% vermiculite, giver du planterne bedre vækstbetingelser og forsyner planternes rødder med ilt og bidrager til, at frøene spirer hurtigere, og unge rødder forgrener sig bedre. Det giver kraftigere og sundere planter.


Jeg har ikke selv prøvet at blande Vermiculite i jorden endnu, men det skal jeg prøve næste gang, jeg skal forspire nogle af mine frø.


Guide til forspiring af frø - vermiculite


Guide til forspiring af frø - vermiculite



Køb vermiculite her »



Hvis du ikke har vermiculite kan du dække frøene med en lille smule jord eller sand.


Guide til forspiring af frø - planteskilte


Husk at sætte navneskilte ved planterne, da man hurtigt nemt glemmer, hvad man har sået og de små kimplanter kan ligne hinanden i starten.


Stil såbakkerne varmt og lyst. Chilifrø kan have behov for meget varme for at spire og placeres gerne over en varm radiator og med låg.



Læs hvordan du dyrker chili her »




Pasning, prikling og ompotning

Frø tager forskellig tid om at spire. Nogle tager et par dage og nogle kan tage op til en måned. Husk at holde øje med at jorden ikke tørrer ud men pas på overvanding. Du kan evt. bruge en sprayflaske til at spraye jorden med.


Når frøene er spiret er det vigtigt at fjerne plastiklåget, så de små nye spirer ikke bliver brændt af. Planterne flyttes nu til et lyst og lidt køligere sted.


Guide til forspiring af frø - spirer


Guide til forspiring af frø - prikling


Når planterne har fået 1 ekstra sæt blade udover de to første kimblade (altså 4 blade i alt) kan de prikles om til en ny og større potte, så planten ikke står sammen med andre planter. Det er vigtigt at være forsigtig ved omplantning, da rødderne er ret skrøbelige.

Skil forsigtig planterne ad og lad gerne jorden der sidder fast ved rødderne følge med.


Guide til forspiring af frø - så- og prikle


Fyld en ny potte med næringsrig jord, tryk jorden til og fyld lidt mere jord i. Hæld lidt vand på jorden, så den er let fugtig.


Guide til forspiring af frø - priklepind


Brug en priklepind og lav et hul i midten af potten. Flyt forsigtig planten over i hullet og tryk forsigtig jorden omkring planten med en priklepind eller dine fingre, så planten står stabilt.


Guide - forspiring af frø



Køb priklepind her »



Når planterne har nået en vis størrelse, skal de plantes om i en lidt større potte. Det gentages når rødderne vokser ud af potten. Det er vigtigt løbende at plante planterne om i større potter, da man derved opnår større og flottere planter. Vælg ikke en alt for stor en potte, mens planten er lille, så vil den ikke vokse optimalt.


Guide - forspiring af frø - rødder på planter


Guide - forspiring af frø - ompotning


Efter ca. 3-4 uger kan nu også begynde at gøde en lille smule, dog må det ikke gøres for tit og husk ikke at overvande. Nogle planter egner sig at blive klippet lidt ned over et bladpar, så de får en mere busket vækst. Må dog først gøres, når væksten er godt igang.


Udplantning

Når risiko for nattefrost er ovre kan småplanterne plantes ud i krukker eller i haven. Du kan gradvis vænne dem til udelivet ved at sætte planterne udenfor nogle timer hver dag i ca. en uges tid, et lidt beskyttet sted uden direkte sol.


Guide - forspiring af frø - udplantning


Hvis de skal i drivhuset er det også vigtig med langsom tilvænning, da den hårde sol i drivhuset nemt kan svide nye fine blade.


Håber at du har fået lyst til at prøve at forspire dine frø selv - god fornøjelse.



Find gratis og billige frø, planter og haveting på mellemhaver.dk »





« Til gør det selv oversigt

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi bes�ger
Haveinspiration