« Til gør det selv oversigt

Guide til hvordan du laver dit eget figentræ og tips til at dyrke figner i haven

guide til at lave dit eget figentræ


Tekst og foto: Rikke Kryger

14.04.2017 - siden indeholder annoncelink


Har du lyst til at prøve at lave dine egne figentræer, får du her en guide til, hvordan du gør. Når du beskærer dit figentræ, kan du genbruge de afklippede grene og få nye figentræer.


Jeg er vild med figentræer, og sidste år prøvede jeg at lave mine egne figentræer. I Tine og Torbens have har de et stort og smukt figentræ, som vokser op af en sydvendt mur. Bladene er smukke og store, og figentræet producerer smagfulde figner. Træet ligner en bornholmerfigen, som er ret hårdfør og kan tåle det danske klima. Jeg var så heldig at få lov til at få et par stiklinger af netop dette figentræ. 


Sådan laver du dit eget figentræ


1. Du kan beskære dit figentræ i foråret. Tag handsker på, da der kan komme noget mælkeagtigt saft ud, som kan virke irriterende på huden. Klip de grene af, som er nede ved jorden og de grene, som krydser hinanden, så der kan komme lys ind i toppen. Beskær grenene så der sidder et par knopper tilbage på stammen,

De afklippede grene afkortes til 15-20 cm lange stykker. Klip øverst lige over en knop og nederst lige under en knop. 


2. Klip snittet lige over foroven og skråt forneden, så du kan se, hvad der skal vende op og ned.


3. Sæt stiklingerne i så- og priklemuld, og plant dem ude i kanten af en potte, så de har nemmere ved at slå rod.


4. Stiklingerne placeres et sted, hvor der er lyst, frostfrit og uden direkte sol.  Jeg har haft figenstiklingerne stående i stuen. Du kan også have dem stående udenfor.


Lav dit egen figentræTips til at dyrke figentræer


5. Husk at vande, så jorden ikke tørrer ud.


6. Når figenstiklingerne har fået blade og fine rødder, skal de stilles lyst og solrigt.


7.  Når der ikke er chance for nattefrost mere, kan de sættes i et drivhus eller udenfor i en stor krukke. Figentræet kan også plantes ud i jorden et lunt og solrigt sted - og gerne i læ. Figentræet trives godt i en tør og gruset jord, så husk at give den gode drænforhold. Den må ikke gødes for meget, for hvis den har det alt for godt, vil den vokse sig stor med mange blade, men ikke sætte så mange figner.


DIY figentræer

 

Hvis du ikke ønsker et bredt figentræ, kan du også bruge rodskuddene til nye figenstiklinger.


I sensommeren prøvede jeg at tage et rodskud fra det figentræ, der står bagerst til venstre på billedet ovenfor. Stiklingen satte jeg udenfor i en potte med jord, indtil der kom frost, hvorefter jeg satte den ind i stuen. Den har fået fine rødder, og den glæder jeg mig til at se vokse i år.


Find gratis og billige frø, planter og stueplanter på mellemhaver.dk »


Køb frugttræer og frugtbuske her »


« Til gør det selv oversigt

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi bes�ger
Haveinspiration