Foto og tekst: Rikke Kryger
1) Husk at tage handsker på, da der kan komme giftigt saft ud, når man skærer/brækker et stykke af en kaktus.
2) Skær et sidestykke af med en helt ren kniv. Kniven skal rengøres mellem hvert snit i husholdingssprit.
3) Du kan også brække et stykke af med en tang eller en lang pincet, da du nemmere undgår at stikke dig og den er nemmere at bruge end en kniv.
4) Husk at lægge et stykke avispapir eller lignende under kaktussen, da der kan komme saft ud, som er giftigt, når du brækker stykket af. Det gør der blandt ved "cowboykaktussen".
5) Lad nu stiklingerne ligge indenfor og tørre i ca. 1 uges tid, så snitfladen er helt tør.
6) Når snitfladen er tør kommes kaktusstiklingerne i en potte med let fugtig kaktusjord (husk ikke at vande for meget), da de ellers kommer til at rådne. Her kan man med fordel bruge tangen igen, så man ikke stikker sig. Du kan også bruge en plastikpotte, som du sætter forsigtigt over kaktussen og holder let fast om kaktussen og putter den ned i jorden.
7) Det er en fordel at lave stiklinger først på sæsonen, så kaktussen får en lang periode til at udvikle sig i.
Er selv vild med de lyse italienske lerpotter, som passer fint sammen med de forskellige sorter af kaktus. Jeg var heldig at finde nogle på et loppemarked på Ærø. Ellers er forskellige gamle keramikkrukker, glaserede potter mv. også rigtig fine at bruge og findes til billige penge i genbrugsbutikker.
8) Sæt gerne flere forskellige kaktus sammen, da de komplementer hinanden godt eller forær dine nye kaktusstiklinger væk til en anden kaktusfan.
Find gratis og billige frø, planter og haveting på mellemhaver.dk »
Find stueplanter på mellemhaver.dk »