« Til gør det selv oversigt

Dyrkning og høstning af hvidløg

hvidløg


Tekst og foto: Rikke Kryger

12.10.2017 - siden indeholder annoncelink


Sådan dyrker du og høster hvidløg. På mellemhaver.dk var vi heldige at få en masse topløg af hvidløg foræret fra Anita's have. De fleste blev foræret væk og de sidste, der var tilovers, plantede jeg i et højbed og nogle i en krukke.


Topløg af hvidløg


Jeg plantede nogle af topløgene i oktober måned i et af mine højbede, hvor der er solrigt, læ og en veldrænet jord. Det skal gøres, inden frosten sætter ind. Løgene satte jeg med den spidse ende opad i en dybde på ca. fire cm og med ca. 10-15 cm afstand mellem løgene. I foråret dukkede de grønne spirer frem og de blev vandet og gødet.


Jeg plantede også lidt topløg i en krukke, som jeg satte indenfor. Indendørsløgene begyndte ret hurtigt at spire og jeg kunne løbende klippe de grønne spirer af og bruge det til grønt drys på maden. Det smager ligesom purløg bare med et strejf af hvidløg.


Hvidløgene i krukke satte jeg ud i drivhuset sidst i februar måned og blev sat udenfor i april/maj måned, da der ikke var risiko for nattefrost mere. Løgene blev høstet i juli måned.


hvidløg


I juli måned når toppene begynder at sno sig er hvidløgene klar til at blive høstet. Når hvidløgene er modne får de en hvid skal og når de modner endnu mere får de en smuk rødlig skal. Du skal dog høste dem inden de yderste dæklag bliver ødelagt da holdbarheden forringes. Høst dem en dag, hvor det er tørvejr og hvor der ikke har været længere tids regn.


hvidløg


Hvis du ønsker så store hvidløg som muligt, skal du høste dem inden topløgene begynder at udvikle sig, da det vil tage en del af kraften fra løget. 


Hvis du gerne vil gemme nogle topløg til næste år, kan du lade nogle af dine hvidløg stå lidt længere tid i jorden og lade topløgene udvikle sig.


hvidløg


Hvidløgene hænges op under et bredt tagudhæng (evt. carport), hvor de får luft, men ikke direkte sol eller regn. Lad dem tørre ca. 3 ugers tid til de er helt tørre. Derefter kan de opbevares indenfor et køligt og ventileret sted. På den måde kan de holde hele vinteren.


hvidløg


Topløgene kan du gemme og genplante til næste år. Hvis du ønsker større hvidløg, som deler sig i fed, skal du lade løgene stå i jorden i to år. Første år vil du kun få et lille løg uden feddeling.


Slangehvidløg


God fornøjelse.Find gratis og billige frø, planter og ting til haven på mellemhaver.dk »


Køb krydderurter her »

« Til gør det selv oversigt

Annoncer
Opret gratis og nemt annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi bes�ger
Haveinspiration